Liseler İçin Osmanlı Tarihi - 9
- 4 dakika
- 28 Ocak 2011 Cuma 14:36
KARDEŞLER ARASI TAHT KAVGALARI
a) Ankara Savaşı Sonrası
Ankara Savaşı'nda Osmanlı ordusu yenilmiş, Anadolu beyleri eski topraklarına sahip olmuşlar we Osmanlı şehzadeleri arasında saltanat mücadelesi.başlamıştı. Osmanlı tarihinde, kardeşler arasında on bir yıl (14Ó2-1413) devam eden bu mücadele dönemine "Fetret Devri" denir.
Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı'na giderken, çocukları Süleyman, İsa, Mehmet, Musa ve Mustafa Çelebiyi de yanına almıştı. Bunlardan Süleyman Çelebi, savaşın kaybedildiğini anlayınca, önce Bursa'ya, daha sonra da Edirne'ye geldi. İsa Çelebi, önce Balıkesir taraflarında saklanmış; Timur'un çekilmesinden sonra Bursa'ya gelerek padişahlığını ilân etmişti. Mehmet Çelebi ise, Amasya'ya çekilmişti. Musa ve Mustafa Çelebiler, Timur'a esir düşmüşlerdi. Timur, daha sonra Musa Çelebi'yi serbest bırakmış, Mustafa Çelebi'yi ise, beraberinde Semerkant'a götürmüştü.
b) Kardeşler Arasında Taht Kavgalarının Başlaması
Timur'un Anadolu'dan çekilmesinden sonra, kardeşler arasında ilk mücadele, İsa Çelebi ile Musa Çelebi arasında oldu. Musa Çelebi, Timur'un yanından ayrıldıktan sonra, Bursa'ya gelip, kardeşi İsa Çelebi'yi buradan uzaklaştırarak hükümdarlığını ilân etti. Ancak, hükümdarlığı uzun sürmedi. İsa Çelebi, tekrar geri gelerek, Musa Çelebi'yi Bursa'dan uzaklaştırdı. Musa Çelebi, Germiyanoğullarına sığındı.
Mehmet Çelebi, Bursa ve yöresine hâkim olan kardeşi İsa Çelebiye, Anadolu'yu aralarında bölüşmeyi teklif etti. Mehmet Çelebi, ret cevabı alınca, Bursa üzerine yürüdü. CJlubat Savaşı'nda yenilen İsa Çelebi, İstanbul'a kaçtı. Bursa ve İznik'i alan Mehmet Çelebi, hükümdarlığını ilân etti. Kardeşi Musa Çelebi'yi yanına getirtti. Rumeli'de hükümdarlığını ilân etmiş olan Süleyman Çelebi de, İsa Çelebi'yi yanına aldı.
Süleyman Çelebi, kardeşi İsa Çelebi'ye kuvvet vererek, onu Bursa üzerine gönderdi. İsa Çelebi, Anadolu beyleriyle anlaştı. Ancak, Mehmet Çelebi ile yaptığı savaşları kaybetti ve yakalanarak öldürüldü (1405). Bu olaydan sonra Süleyman Çelebi, Anadolu'ya geçti ve Bursa'yı aldı. Mehmet Çelebi ise, Amasya'ya çekilip, Süleyman Çelebi'nin Anadolu'dan çekilmesini sağlamak için, Musa Çelebi'yi Rumeli'ye gönderdi. Bunu haber alan Süleyman Çelebi de, Edirne'ye geldi. Rumeli'de, Süleyman ve Musa Çelebi arasındaki mücadeleden, Musa Çelebi galip çıktı ve Süleyman Çelebi öldürüldü (1411).
Edirne'ye gelen Musa Çelebi, kardeşi Mehmet Çelebi ile olan antlaşmaya uymadı ve hükümdarlığını ilân etti. Böylece, Osmanlı tahtı için mücadele edenlerin sayısı ikiye iniyordu.
Mehmet Çelebi, Musa Çelebi ile yaptığı iki savaşı da kaybetmekle beraber, mücadeleden vazgeçmedi. Rumeli'deki beyleri kendi yanına çekmeyi ba^brdı. Durumu uygun gördüğünde tekrar Rumeli'ye geçti. Sofya yakınlarında yapılan savaşı kaybeden Musa Çelebi, yakalanarak öldürüldü (1413). Böylece, on bir yıl süren karışıklık cönemi sona erdi. Osmanlı Devleti, yeniden bir yönetim altında toplanmış oldu. Mehmet Çelebi, son derece sabırlı, azimli ve mücadele gücüne sahip enerjik bir pari şahtı. Tarihimizde Mehmet Çelebiye, Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu da denir
Liseler İçin Osmanlı Tarihi - Kemal Kara
Kaynak Göstermeden Sitenizde Kullanmayınız Lütfen
Hiç Yorum Yok